Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Σε συναγερμό μέχρι τις 2 Αυγούστου η Αθήνα

Σε συναγερμό μέχρι τις 2 Αυγούστου η Αθήνα

Ισχυρά τείχη έναντι της αυξανόμενης προκλητικότητας της Άγκυρας ορθώνει η Αθήνα, συνεχίζοντας το διπλωματικό της "μαραθώνιο", με μηνύματα αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας σε άπαντα τα επίπεδα. Τη στιγμή που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το…παιχνίδι της προπαγάνδας και επιμένει στην τακτική των εμπρηστικών δηλώσεων, η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στελέχη της, παραμένει σε κατάσταση ετοιμότητας, τουλάχιστον μέχρι και τις 2 Αυγούστου. Όταν, δηλαδή, λήγει η Navtex της γείτονος για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
"Ενεργοποιούμε και αξιοποιούμε τις συμμαχίες μας και τους εταίρους μας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση της κυριαρχίας ή των δικαιωμάτων μας", είναι η αποστροφή κυβερνητικών παραγόντων. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει σε λίγη ώρα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και υπουργό Εξωτερικών, Αικατερίνα Ζαχάριεβα, με τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την παραβατικότητα της Άγκυρας να βρίσκονται, όπως είναι αναμενόμενο, στο μενού της συζήτησης. Ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις σε διπλωματικό, στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Σε διπλωματικό επίπεδο έχει κινηθεί σε κάθε κατεύθυνση (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Αίγυπτο) και υπάρχουν ήδη σημαντικές αντιδράσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη επαγρύπνηση, ενώ σε πολιτικό επίπεδο έχουν γίνει όλες οι ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση των κομμάτων και να επιδιωχθεί ένα minimum εθνικής συνεννόησης.
Σε χρόνο παράλληλο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, διευρύνει τη βεντάλια των επαφών του με ομολόγους του. Στο πλαίσιο αυτό, μετά το τετ α τετ που θα έχει μα την κ. Ζαχάριεβα, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί αύριο με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, η οποία θα επισκεφθεί τη χώρα μας, ενώ κρίσιμη είναι και η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα λάβει χώρα σε δύο εικοσιτετράωρα, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή τις κυρώσεις κατά της Λιβύης. 
ΠΗΓΗ: capital.gr