Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Φοιτητική Κατοικία: Ράλι 116% στην Αθήνα, η εικόνα σε 6 πόλεις – Πού κυμαίνονται τα ενοίκια

 Φοιτητική Κατοικία: Ράλι 116% στην Αθήνα, η εικόνα σε 6 πόλεις – Πού κυμαίνονται τα ενοίκια

Εξακολουθεί να καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των τιμών ενοικίασης στον τομέα φοιτητικών κατοικιών – διαμερισμάτων καθώς η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης φαίνεται να διευρύνεται. Η απουσία νέων κατασκευών προσιτού επιπέδου ενοικίασης και το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιδρούν εξαιρετικά αρνητικά στην προσφορά. Το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 15,1% ενώ σε σχέση με 10 χρόνια πριν στο 91,5%.

Οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και η διάθεση για συγκατοίκηση αποτελούν τις νέες ανερχόμενες τάσεις. Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο τελευταίο Παρατηρητήριο Αξιών Φοιτητικών Διαμερισμάτων 2024 της Geoaxis, της πρώτης Πιστοποιημένης Εταιρίας Εκτιμητών ακινήτων, που αποτυπώνει την εικόνα σε 6 «φοιτητουπόλεις» της Ελλάδας και ειδικότερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Κομοτηνή.

Η έρευνα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες και η Κομοτηνή την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων. Σε σχέση με 10 χρόνια πριν οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν μεσοσταθμικά σε ποσοστό 91,5% με την Αθήνα να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 115,73%. Η έρευνα βασίστηκε σε αναζήτηση διαμερισμάτων που προκαλούν το ενδιαφέρον των φοιτητών, ήτοι δυάρια ή γκαρσονιέρες απολύτως τυπικής κατασκευής που δεν ωφελούνται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή εξαιρετικά προνομιακή θέση.

Ως περιοχές μελέτης ορίστηκαν οι εξής: Αθήνα (Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη, Γουδή, Ιλίσια) / Θεσσαλονίκη (Κέντρο) / Πάτρα (Κέντρο) / Ηράκλειο (Κέντρο) / Βόλος (Κέντρο) / Κομοτηνή (Κέντρο).


ΠΗΓΗ: insider.gr