Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Slovenskí Branci: Τι πιστεύει, πώς δρα η παραστρατιωτική οργάνωση της Σλοβακίας – Εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο;

 Slovenskí Branci - οργάνωση - δράστης απόπειρας δολοφονίας Φίτσο

Σε σταθερή, αλλά σοβαρή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, ο οποίος φέρει τραύματα από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα και στο χέρι. Την ίδια ώρα ο δράστης είναι στα χέρια των αρχών, που προσπαθούν να βρουν τα κίνητρα για τη δολοφονική του επίθεση.

Οι έως τώρα πληροφορίες των σλοβακικών μέσων ανέφεραν ότι ο 71χρονος  Γιουράι Τσιντούλα – ο άνθρωπος που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ρόμπερτ Φίτσο – υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών της  λογοτεχνικής λέσχης DÚHA, της οποίας διετέλεσε πρόεδρός της μέχρι το 2016, είναι μέλος της Εταιρείας Σλοβάκων συγγραφέων, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί σε εταιρεία security.

Ωστόσο ο Ούγγρος ερευνητής δημοσιογράφος Szabolcs Panyi έρχεται να δώσει μία νέα διάσταση. Ανακάλυψε αναρτήσεις στο Facebook που φέρεται να εμφανίζουν τον Τσιντούλα ως υποστηρικτή της παραστρατιωτικής ομάδας Slovenskí Branci, γνωστής για τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο.
Η ανάρτηση με τις εξτρεμιστικές θέσεις

Οι Slovenskí Branci (που είναι Φιλορώσοι όπως και ο Φίτσο) έχουν κατηγορηθεί για απόπειρα στρατολόγησης ανδρών σε ολόκληρη τη Σλοβακία για την παραστρατιωτική του οργάνωση. Σε μια ανάρτηση από τον Ιανουάριο του 2016, ο Τσιντούλα εμφανίζεται να εκφωνεί ομιλία δίπλα σε μέλη της ομάδας, που φορούν στρατιωτικές στολές.

Στο συνοδευτικό κείμενο που αποδίδεται στον 71χρονο, εκφράζονται εξτρεμιστικές απόψεις υπέρ των αυτοοργανωμένων πολιτοφυλακών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν «τους κατοίκους, τη χώρα, την παράδοση, (και) τον πολιτισμό» από μετανάστες που προέρχονται από τις άλλες χώρες της Ευρώπης».

Τι γνωρίζουμε για τους Slovenskí Branci

Από το 2011 μία ανεπίσημη αλλά και ένστολη παραστρατιωτική ομάδα στρατολογεί νεαρούς άνδρες σε όλη τη Σλοβακία. Οι Slovenski Branci υποστηρίζουν πως «θέλουμε να προστατέψουμε τη Σλοβακία, να βοηθήσουμε τους αμάχους σε περιόδους καταστροφών ή να διδάξουμε παιδιά». Όλα αυτά με τη χρήση αφηγήσεων που έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια των ετών, από ακροδεξιές σε φιλορωσικές.
Τα ακροδεξιά «λάθη»

Αρχικά συνδέθηκε στενά με μια άλλη ακροδεξιά οργάνωση – τη Slovenské Hnutie Obrody. Το 2012 μέλη της εθεάθησαν στην επιμνημόσυνη τελετή για τον Τζόζεφ Γκασπάρ Τίσο, Σλοβάκο πολιτικός και ρωμαιοκαθολικός ιερέας που υπηρέτησε ως πρόεδρος της Σλοβακικής Δημοκρατίας, από το 1939 έως το 1945, όταν η χώρα ήταν αυτόνομο κράτος μέσα στο Ράιχ. Το 1947, μετά τον πόλεμο, εκτελέστηκε για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο αρχηγός της οργάνωσης Πέτερ Σβρτσεκ έλαβε αποστάσεις από αυτό το γεγονός, τονίζοντας ότι ήταν λάθος. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το ίδιο το λογότυπο της παραστρατιωτικής οργάνωσης. Μοιάζει πολύ με αυτό της ναζιστικής νεολαίας Hitlerjugend. Επισήμως η οργάνωση υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση και πως δεν συμμερίζεται «τα άρρωστα ιδανικά του ναζισμού και του φασισμού».


ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr