Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Τραγική «πρωτιά» διεκδικεί η Ελλάδα στη θνησιμότητα λόγω ζέστης, ως το τέλος του αιώνα

 

Ο Ευρωπαϊκός Νότος θα είναι μέχρι το τέλος του αιώνα αντιμέτωπος με περισσότερους θανάτους λόγω της υπερθέρμανσης που προκαλεί η κλιματική κρίση, με την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και τη νότια Γαλλία να πληρώνουν το χειρότερο τίμημα.

Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα που καταλήγει μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έρευνα σχεδιάζει για πρώτη φορά έναν χάρτη με την εξέλιξη της θνησιμότητας λόγω θερμοκρασίας στην ήπειρο για το 2100, στον οποίο λαμβάνεται υπόψη η γήρανση του πληθυσμού και όπου εντοπίζονται οι περιοχές με τους υψηλότερους κινδύνους.

Σε ένα θερμότερο κλίμα και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα δημογραφικά στοιχεία, προσθέτουν οι ερευνητές, «οι θάνατοι που αποδίδονται στο κρύο στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα μειωθούν κατά μέσο όρο κατά 15 άτομα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ αυτοί που σχετίζονται με τη ζέστη θα αυξηθούν κατά 17. Η Ιταλία θα είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο και ακολουθούν η Μάλτα, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε ένα σενάριο παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3ºC, θα αυξηθεί η θνησιμότητα λόγω ζέστης, με τον τριπλασιασμό των θανάτων-από 43.729 σε 128.809. «Ο νότος θα φέρει το μεγαλύτερο βάρος με την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και περιοχές της Γαλλίας να πληγούν περισσότερο¬.

Αντίθετα, οι θάνατοι που σχετίζονται με το κρύο  και συνδέονται στενά με αναπνευστικές ασθένειες όπως η γρίπη , θα μειωθούν κάπως- από 363.809 σε 333.703.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr